Mobilní web a responzivní design

Moderní doba přináši spoustu možností, jakým způsobem se dají prohlížet internetové stránky. Tento pokrok sebou přináší nespočet zařízení s různou velikostí monitoru - zobrazovacího prostoru pro webové stránky. Aby stránka vypadala na různých zařízení pořád dobře, snadno se ovládala a dobře se v ní orientovalo, je dobré stránku takto přizpůsobit. Jsou dvě možnosti: mobilní web a responzivní design.

Mobilní web

U mobilního webu je většinou vytvořena samostatná, někdy zjednodušená verze stránek, tzv. mobilní web. Často takovéto stránky bývají dostupné na doméně třetího řádu "m" (např. m.seznam.cz apod.). Server většinou pozná, že požadavek přišel z mobilního zařízení a sám přesměruje uživatele na patřičnou adresu. V dnešní době spíše doporučujeme přizpůsobit design stránek danému zařízení, než připravovat samostatnou verzi pro mobilní web a pak ještě verzi pro klasickou stránku - vzniká více práce se zpracováním obsahu.

Responzivní design

Druhou možností je využít tzv. responzivního designu webu. Kombinací moderních technologií, jako je HTML5 a CSS3, lze dosáhnout skvělého zobrazení stránky na rozdílně velkých monitorech (display mobilního telefonu, tabletu...). Jdeme s dobou, tak jsme pro naše zákazníky připravili možnost tvorby takto uzpůsobené stránky. Jako ukázkový jsme zvolili jeden z našich menších webů www.e-skoda.cz. Jednoduše navštivte tyto stránky pomocí některého vašeho mobilního zařízení a porovnejte vzhled stránek s monitorem vašeho počítače. Další možností je jednoduše otevřít stránku a jen zmenšovat okno prohlížeče - rozdíl uvidíte na vlastní oči!

Princip responzivního designu

Princip responzivního webu spočívá v tom, že v závislosti na velikosti zobrazovacího prostoru uzpůsobuje automaticky velikost jednotlivých prvků na stránce, popřípadě mění jejich vzájemné uspořádání, aby ovládání webu bylo i na menším prostoru pohodlné. Jak se říká, jeden obrázek řekne více než tisíc slov.

Využijte kvalitu služeb, které nabízíme v regionu Olomouc a přijďte si pro svůj nový responzivní web.

Již brzy připravíme responzivní kabátek i pro naši domovskou stránku www.gappa.cz. Myslíme si, že se máte na co těšit!